Fúvós-Spontán óévbúcsúztató

2015-01-08 18:38:14

2014 utolsó délutánját Sopron Város Fúvószenekarával és az MKB Aréna Sopron több ezres közönségével töltöttük. A zenekar szilveszteri koncertje évtizedes hagyomány a városban. Ez alkalommal a Kórus Spontánusz és a doborjáni Liszt Ferenc férfikar (MGV Franz Liszt Raiding) lépett fel a koncerten a soproni fúvósok vendégeként – a közönség örömére.

 

A közös előadásra mindhárom együttes hónapok óta készült önállóan, Ferenczi Balázs és Kocsis-Holper vezetésével – doborjáni barátaink még magyarul is megtanultak, ha csak egy szám erejéig is! A koncert a szakmai mellett komoly technikai felkészültséget is kívánt a szervezők részéről: a fúvószenekar mögé felsorakozó kórust ugyanis csak kihangosítás mellett hallhatta a közönség. 

 

A koncerten összesen hat zenemű szólalt meg a kórusok és a fúvószenekar előadásában: a Kórus Spontánusz lépett elsőként színpadra, és a fúvósokkal valamint Halmos Erika zongorakíséretével mutatta be Ola Gjeilo Meridian című művét. Az előadás egyben magyarorzági ősbemutató is volt, itthon ugyanis tudomásunk szerint még nem szólaltaták meg a norvég-amerikai zeneszerző fúvós-vokális remekművét.

 

A fényképek forrása: Facebook.com/traxler.gabor/

 

A Meridiant egy igazi himnusz követte, Edward Elgar Pomp and Circumstance című darabja ugyanis Angliában amolyan nemhivatalos nemzeti himnuszként használják, főképp olyan alkalmakkor, amikor Nagy-Britannián belül Anglia és az angolok önálló identitásukat szeretnék kifejezni. Méltó, ünnepélyes zárása volt a koncert első felének.

 

A második részt a doborjániak nyitották: karnagyuk, Kocsis-Holper Zoltán vezényletével egy 19. századi magyar kórusművel alapozták meg a hangulatot. A rövidke darab kéziratára nemrégiben, a Sopron melletti Harkán bukkantak. A bravúros bemutatkozást egy közös produkció követte: a doborjáni férfikar kiegészült a Kórus Spontánusz tenorjaival és basszusaival, hogy a zenekarral közösen szólaltassa meg a Toborzót Kodály Zoltán Háry János című daljátékából.

 

 

A remek Kodály-részletet Morricone filmzenéje követte: a 20. század legnagyobb olasz filmzeneszerzője leghíresebb melódiáiból álló csokor után a Kórus Spontánusz George Gershwin Liza című művét énekelte. Korb Attila kórusfeldolgozása nagy sikert aratott.

 

A közös program zárásaként a három együttes közösen adta elő a rabszolgakórust Verdi Nabbucco című operájából.